Groei mindset versus Fixed Mindset
Onderzoeker en professor Carol Dweck gebruikt de term 'mindset' om de manier te beschrijven waarop mensen denken over bekwaamheid en talent. Dweck maakt onderscheid tussen twee verschillende mindsets die op een continuüm bestaan.
De eerste is een vaste mindset, wat suggereert dat je bekwaamheden aangeboren en onveranderlijk zijn. De tweede is een groeimindset, wat het ziet als iets dat je kunt verbeteren door oefening.
Bij een vaste mindset zie je falen als permanent, maar bij een groeimindset zie je falen als een kans om te leren en te veranderen.
Mensen met een vaste mindset zien kritische feedback eerder als een persoonlijke aanval, terwijl mensen met een groeimindset het zien als een kans om te verbeteren, waarbij ze nieuwe systemen kunnen ontwikkelen.
Met een vaste mindset kies je eerder voor makkelijkere taken en doe je er minimale moeite voor.
Als talent immers vaststaat, waarom zou je dan verbeteren? Waarom zou je het überhaupt proberen? Maar met een groeimindset is de kans groter dat je uitdagende taken omarmt en hard werkt om te verbeteren.
Mensen met een vaste mindset geven het waarschijnlijk op als ze een obstakel tegenkomen. Ondertussen zullen mensen met een groeimindset obstakels zien als een kans om te experimenteren en problemen op te lossen.
Bij een vaste mindset ligt de focus op meetbare prestaties. Maar bij een groeimindset ligt de focus meer op een reis van voortdurende verbetering.
Bij een vaste mindset is de kans kleiner dat je creatieve risico's neemt. Maar bij een groeimindset zijn creatieve risico's gewoon een manier om te innoveren en te verbeteren.
Uiteindelijk beïnvloedt je mindset alles, van het nemen van creatieve risico's tot hoe je feedback bekijkt en of je moeilijke taken wel of niet afmaakt.
Uiteindelijk is het een van de belangrijkste factoren om te bepalen of je wel of niet groeit en je vaardigheden verbetert.