Skip to Main Content

Expeditie Google-son: Artificial Intelligence (AI)

Gebruik van Artificial Intelligence (AI)

AI kan een handige tool zijn om in te zetten in het onderwijs, zowel voor studenten als docenten. De informatie die door AI gegeven wordt kan echter fouten bevatten, waardoor het belangrijk is om de gegeven informatie te verifiëren. De meest bekende AI-tools zijn op het moment:

  • ChatGPT 3.5: een chatprogramma dat getraind is met tekstbronnen die beschikbaar waren tot aan 2023. Om gebruik te maken van het programma moet je een account aanmaken. Gebruikers kunnen ook eigen 'chatbots' maken voor specifieke onderwerpen. 
  • Microsoft copilot (ofwel Bing Chat): een AI-programma ontwikkeld door Microsoft op basis van ChatGPT-technologie. Om gebruik te maken van CoPilot kun je een Microsoft-account gebruiken zoals je HAN-account.

Het is onduidelijk wat er met de gegevens wordt gedaan die ingevoerd worden in een AI-programma. Wees hierom zorgvuldig met welke informatie je invoert en deel geen informatie of documenten van/over jezelf, studenten, patiënten, klanten enzovoort. De HAN heeft veel informatie over AI verzameld op de Landingspagina AI

Kennisclip: ChatGPT in het onderwijs

Er zijn veel mogelijkheden om AI in te zetten in het onderwijs. In de onderstaande video (11 minuten) wordt kort uiteengezet hoe AI werkt en wat er binnen het onderwijs wel en niet kan en mag. 

AI en APA-richtlijnen

De werkgroep APA heeft richtlijnen opgesteld over het verwijzen naar met AI gegenereerde bronnen. Deze zijn terug te vinden in 'De APA richtlijnen uitgelegd: Generatieve AI.

AI binnen onderwijs HAN

Hieronder worden enkele nuttige links weergegeven over AI binnen het onderwijs.

Aandachtspunten