Microsoft Copilot
Microsoft Copilot is een taalmodel wat is gebouwd op taalmodel GPT4 van ChatGPT. Bij deze tool dien je je eigen HAN-account te gebruiken en wordt je data op dezelfde manier beschermd als bij alle andere Microsoft applicaties. Met deze generatieve AI-tool kun je werken met teksten en beelden genereren. Wil je als medewerker weten hoe met Copilot om te gaan kijk naar het HAN aanbod voor professionalisering.
Adobe Firefly
Adobe Firefly is een tool waarmee je afbeeldingen kunt genereren en bewerken. Deze tool kun je als student en medewerker van de HAN gratis met je HAN-account gebruiken. Voor de handleiding van deze tool kun je kijken op Informatie en ondersteuning van Adobe Firefly.
Deze Engelstalige website kan jou helpen bij het schrijven van een geschikte prompt: www.promptingguide.ai
Korte video's van Harvard University over het gebruik van GenAI. Hoe kunnen de diverse ai-tools je onderwijs en onderzoek ondersteunen en verbeteren?
Via deze link vind je alle video's: https://www.harvard.edu/ai/category/faculty-voices/
Bijvoorbeeld deze video van Liao Cheng: "Exploring the role of AI in education".
Saçan, E. (2025). AI voor iedereen: AI ontwerpen die eerlijk, transparant en verantwoord is. Van Duuren Media.
AI voor iedereen is een baanbrekend boek dat de ethische en maatschappelijke uitdagingen van kunstmatige intelligentie onderzoekt. Het benadrukt hoe AI zonder zorgvuldige ontwerpprincipes kan leiden tot discriminatie en ongelijkheid.
Met historische en hedendaagse voorbeelden en casussen toont het de noodzaak van inclusieve en eerlijke technologie. Het boek biedt zowel een diepgaande analyse als praktische richtlijnen voor ethische AI-ontwikkeling.
Meer dan 60 deskundigen delen hun inzichten over de kansen en risico’s van AI en laten zien hoe technologie kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen en duurzame ontwikkeling.
Van der Horst, W. (2024). AI in het onderwijs: Historische perspectieven en nieuwe mogelijkheden. Acco
In het boek AI in het onderwijs verkent Wouter van der Horst hoe historische technologische ontwikkelingen ons begrip van generatieve AI beïnvloeden. Hij benadrukt het ‘Horseless Carriage Syndrome’, waarbij nieuwe technologieën vanuit hedendaagse perspectieven worden beoordeeld.
Van der Horst gebruikt mediatheorieën om te laten zien hoe historisch bewustzijn ons helpt de impact van AI in het onderwijs beter te begrijpen. Het boek nodigt uit tot kritisch nadenken over de kansen en risico’s van generatieve AI en hoe deze technologie ons begrip van menselijke intelligentie en creativiteit kan veranderen.
Huijts, R., Bloks, D., Saçan, W., Suilen, K. (2024). Leven en leren met AI: Handboek voor verantwoord gebruik van generatieve AI. Noordhoff.
Of open het ebook leven en leren met AI.
De Wachter, L., Fivez, K., Van Soom, C., & De Groef, B. (2024). Wetenschappelijk schrijven in tijden van AI. Owl Press.
In een wereld waarin wetenschappelijk onderzoek snel evolueert, beïnvloedt AI zowel ons denken als schrijven. Dit leerboek helpt studenten bij het ontwikkelen van wetenschappelijke schrijfvaardigheden in een AI-gedreven context. Het verkent de kansen en uitdagingen van AI in wetenschappelijk schrijven en behandelt conventies, structuur en stijl.
Kritisch denken en de afweging om AI te gebruiken staan centraal. Met praktijkvoorbeelden toont het boek hoe AI het schrijfproces kan ondersteunen en waarschuwt het voor de risico's van kritiekloze AI-integratie.
Mollick, E. (2024). Co-intelligentie: Slimmer werken met AI. POM.press
Boek beschikbaar via de HAN Studiecentra.
Mollick, E. (2024). Co-intelligence: Living and working with AI. WH Allen.
Boek beschikbaar via de HAN Studiecentra.
Last, B. & Sprakel, T. (2023). Chatten met Napoleon: Werken met generatieve AI in het onderwijs. Boom.
Boek beschikbaar via de HAN Studiecentra.
De tweede druk van het boek is inmiddels ook uit. Het 3e hoofdstuk is open gepubliceerd door de uitgever.
Download het hoofdstuk hier: Chatten met Napoleon - 2e druk - hoofdstuk 3
Of leen het boek bij de HAN Studiecentra: 2e druk Chatten met Napoleon.
Mols, B. (2023). Slim, slimmer, slimst: Hoe kunstmatige intelligentie de mens een turboboost geeft. Veen Media.
Boek beschikbaar via de HAN Studiecentra.
De la Higuera, C., & Iyer, J. (2024). AI for Teachers: An Open Textbook: Artificial Intelligence for and by Teachers (2nd edition). Geraadpleegd op 1 februari 2024, van https://pressbooks.pub/aiforteachers/
Open textbook. Bijbehorende website: https://www.ai4t.eu/
Fitzpatrick, D., Fox, A., & Weinstein, B. (2023). The AI classroom: The ultimate guide to artificial intelligence in education. TeacherGoals Publishing.