Skip to Main Content

Tweedegraads Lerarenopleidingen: AI

Aanrader: LibGuide Hanze Hogeschool over AI

Meer weten over AI

Over AI is een schat aan informatie beschikbaar, van cursussen tot toegankelijke video's. Dit zijn onze aanraders voor als je meer verdieping wilt.

Leer jezelf op een inspirerende manier de basisprincipes van AI.

Cover Art

 

Cover Art

 

Nederlandstalige website voor studenten, met tips over AI-tools, prompt engineering en nog veel meer.

Cover Art


In het magazine Slimmer onderwijs met AI vind je praktische tips voor in de klas, interviews met experts, achtergrondverhalen en inspirerende voorbeelden van AI in het onderwijs. Diverse thema’s komen hierbij aan bod, waaronder AI toepassen in het onderwijs, AI en toetsing, ethiek, richtlijnen en beleid. Het magazine is een initiatief van de Pilothub Studiedata en AI van Npuls 


Hoe kun je plaatjes herkennen die zijn gegenereerd met AI? In dit artikel van National Geographic lees je een aantal handige tips.


Als docent sta je voor een nieuwe uitdaging: hoe ga je om met kunstmatige intelligentie in je lessen? Het gebruik van AI-tools zoals ChatGPT roept veel vragen op over integriteit, leerprocessen en beoordeling. 

Bijvoorbeeld AI en toetsen: check je toetsen met de 'Toolkit AI in je toetsontwerp’ check je toetsen met de 'Toolkit AI in je toetsontwerp

Van Onderwerp Ontvangen Grootte Categorieën


Video: large language models from scratch

Hoe werken taalmodellen zoals ChatGPT? Een korte animatie die de technologie achter Large Language Models uitlegt.

NOLAI: AI in het onderwijs

Over het Nationaal Onderwijslab AI

NOLAI is het Nationaal Onderwijslab AI. Gefinancierd door de rijksoverheid werken wetenschappers en bedrijven van 2022 tot 2032 samen met het basis, voortgezet en speciaal onderwijs aan slimme technologie in de klas.

We gebruiken steeds meer intelligente technologieën in ons onderwijs. Die ontwikkeling is nog eens versterkt door de corona-epidemie en de opkomst van ChatGPT. Maar wat betekent dat? Welke kansen en risico’s brengt dat met zich mee? NOLAI onderzoekt het in de onderwijspraktijk: scholen, bedrijven en wetenschapper brengen we samen om een AI-oplossing te ontwikkelen én onderzoeken.

Samen ontwikkelen én onderzoeken

  • Intelligente technologie ontwikkelen via co-creatieprojecten om de kwaliteit van basis- en voortgezet onderwijs te verbeteren.
  • De pedagogische, maatschappelijke en sociale gevolgen van intelligente technologie in het onderwijs onderzoeken en inzichtelijk maken.

Breed consortium van partners

NOLAI is een consortium van negen strategische partners en een groeiend aantal projectpartners uit onderwijs, scholen en wetenschap. Vertegenwoordigers van de strategisch partners vormen samen een diverse stuurgroep, voorgezeten door de Radboud Universiteit. Bij NOLAI staat deze verbinding tussen onderwijs, bedrijven en wetenschap centraal. Ook wetenschappelijk verbinden we verschillende perspectieven. 

 

Logo Next Generation EU

Financiering en verantwoording

NOLAI wordt gefinancierd door Europese Unie’s NextGenerationEU en het Nationaal Groeifonds. In 2022 is € 80 miljoen toegekend voor de ontwikkeling van prototypen en kennis tot 2032. Aanvullend en deels voorwaardelijk is in 2024 nog eens € 63 miljoen toegekend voor verdere opschaling, onderzoek en innovatie. De ministeries EZK en OCW zijn verantwoordelijk voor NOLAI en geven advies via een programmaraad.

Waarom een onderwijslab?

AI is overal, ook in ons onderwijs. Dat biedt kansen, maar er zijn ook risico's. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat we grip houden op wat en hoe leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs leren? Hoe zorgen we ervoor dat de leraar de regie houdt, en niet de techniek? NOLAI onderzoekt het, in en met de praktijk. We zien kansen voor leerling én leraar in de samenwerking tussen mens en AI, mits de juiste wisselwerking wordt gevonden.

Zie ook:   NOLAI_AI in onderwijs 2024.pdf 

Prompt engineering